14 Μαρτίου 2018
Ψάχνοντας βελόνες στο σανό: Μερικά αποτελέσματα της διαΝΕΟσις
Θοδωρής Γεωργακόπουλο, δημοσιογράφος
Γιατί φοροδιαφεύγουμε; Γιατί δεν τηρούμε τους νόμους; Γιατί πιστεύουμε ότι ζημιωθήκαμε από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Πώς θα βγούμε επιτέλους από την κρίση; Και πώς θα ανταπεξέλθουμε στις μεγάλες, παγκόσμιες προκλήσεις του κοντινού μέλλοντος; Οι έρευνες της διαΝΕΟσις έχουν κάποιες από τις απαντήσεις και θα παρουσιαστούν στις Ημέρες Ορθολογισμού. Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Είναι editorial director του ανεξάρτητου, μη-κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις, αρθρογραφεί στην εφημερίδα Καθημερινή και έχει γράψει πέντε βιβλία.
Μία κριτική ματιά στον αντισημιτισμό
Ανδρόνικος Κουτρουμπέλης, Ερευνητής στα Ελληνικά Hoaxes
Σε διεθνείς έρευνες, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αντισημιτισμού παγκοσμίως. Θα αναλύσουμε τους ισχυρισμούς που βρίσκονται πίσω από αυτό το φαινόμενο και το κατά πόσο ισχύουν. Για παράδειγμα, υπάρχει μια Διεθνής Σιωνιστική Συνωμοσία; Εφαρμόζονται τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών; Έχει «φουσκωθεί» η τραγικότητα του Ολοκαυτώματος; Ειδοποιήθηκαν οι Εβραίοι και δεν πήγαν στην δουλειά τους την 9/11; Παράλληλα, θα κάνουμε μια ιστορική και κοινωνιολογική ανασκόπηση των βαθύτερων αιτιών του αντισημιτισμού.
Πόσο τέλειος είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος; Πόσο δύσκολο είναι να είσαι ορθολογιστής;
Θεόφιλος Στεργίου, Ψυχίατρος, μέλος ΔΣ Ωρίωνα
Ρίχνουμε ένα νόμισμα 50 φορές. Και τις 50 καταλήγει κορώνα. Αν είσαστε υποχρεωμένοι να ποντάρετε πού θα πέσει την επόμενη φορά τι θα ποντάρατε;
Η σωστή απάντηση θα έπρεπε να είναι χωρίς δεύτερη σκέψη: κορώνα.
Γιατί; Γιατί το πρώτο που μας πάει στο μυαλό είναι: γράμματα;
Όλοι θεωρούμε πως έχουμε τον έλεγχο των σκέψεων μας. Επίσης όλοι θεωρούμε ότι είμαστε κατά βάση ορθολογιστές. Κάνουμε λάθος και στα δύο.
Αποδεικνύεται πως ο πλήρης έλεγχος της σκέψης μας και η ορθολογική ανάλυση καταστάσεων (συνεπώς και η λήψη ορθών αποφάσεων) είναι μια εξαιρετικά αργή και επίπονη διαδικασία. Οι περισσότεροι, στις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιούμε έτοιμους αλγόριθμους που έχουμε μάθει, οι οποίοι είναι ταχύτατοι μεν αλλά, εν πολλοίς, γεμάτοι ζωύφια (κοινώς bugs).
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Τι μπορούμε να κάνουμε για να το διορθώσουμε; (spoiler alert: τίποτα!)
21 Μαρτίου 2018
Τεχνητή Νοημοσύνη: νέες ελπίδες και παλιοί φόβοι
Δημήτρης Καλλές, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μια ελπίδα ή μια απειλή για τον πολιτισμό μας; Είναι δικαιολογημένος ο φόβος που συχνά διατυπώνεται για την αυξανόμενη ευφυΐα της μηχανής; Η απάντηση στις Ημέρες Ορθολογισμού 2018 – Πάτρα από τον καθηγητή Δημήτρη Καλλέ.
Ο Δημήτρης Καλλές είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο αντικείμενο «Τεχνητή Νοημοσύνη – Εφαρμογές» και Διευθυντής του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Πληροφορική». Έχει Δίπλωμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής (1991) από το Πανεπιστήμιο Πατρών και Ph.D. (1995) από το UMIST. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι σε Θεωρία και Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης με έμφαση στη Μηχανική Μάθηση και σε Ολοκληρωμένα Περιβάλλοντα, Τεχνολογίες και Μεθοδολογίες Ανάπτυξης Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων. Έχει μεγάλη εμπειρία διδσκαλίας σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα της Πληροφορικής αλλά και μεγάλη εμπειρία επίβλεψης και καθοδήγησης τεχνικών και ερευνητικών εργασιών. Επιπλέον, έχει εργαστεί ως μηχανικός και ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών, ως Τεχνικός Διευθυντής στην εταιρία Ahead Relationship Mediators A.E., της οποίας διατέλεσε και μέλος του Δ.Σ, και ως αξιολογητής για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για άλλους οργανισμούς. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Τεχνητής Νοημοσύνης, της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος.
Κεραίες κινητής τηλεφωνίας: Η κρίση σας βρίσκεται σε αναμονή
Κώστα Σταμάτης, Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Master Engineer στην Intracom Telecom
Θα αναλύσουμε με κριτική σκέψη ένα σύγχρονο αστικό μύθο σχετικά με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και την ακτινοβολία. Τα τελευταία 27 χρόνια ο τρόπος επικοινωνίας μας έχει αλλάξει θεαματικά. Υπάρχει τελικά κάποιο τίμημα σε όλο αυτό; Η ανάγκη για επικοινωνία είναι μεγάλη. Οφείλει η ισχύς να είναι μικρή; Ας ρίξουμε μια ματιά σε τι ξέρουμε μέχρι τώρα.
Πως φανταζόμαστε το μέλλον; Μια ρεαλιστικά αισιόδοξη προσέγγιση
Αλέξανδρος Μωρέλας, Βιολόγος
Αν σας ρωτούσε κάποιος πως φαντάζεστε το κοντινό μέλλον της ανθρωπότητας, τι απάντηση θα του δίνατε; Από πού θα αντλούσατε πληροφορίες ώστε να συνθέσετε την μελλοντική αυτή εικόνα; Θα ήταν οι πληροφορίες αυτές αξιόπιστες; Η εικόνα αυτή θα ήταν αισιόδοξη; Γιατί το μέλλον παρουσιάζεται συστηματικά ως δυστοπικό και τι ρόλο διαδραματίζουν MME, συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας αλλά και το Hollywood; Η ομιλία αυτή θα εστιάσει σε ένα βασικό παράδοξο: στο χάσμα που παρατηρείται μεταξύ του μέλλοντος που φαντάζεται η ανθρωπότητα και σε αυτό που τα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανολογικά μπορεί να προκύψει. Που οφείλεται μια τέτοια απόκλιση; Τέλος, θα γίνει μια προσπάθεια να παρουσιαστεί ένα διαφορετικό σενάριο του άμεσου μέλλοντος, βασισμένο στις τελευταίες τεχνολογικές και επιστημονικές ανακαλύψεις.
Ο Αλέξανδρος Μωρέλας είναι κάτοχος πτυχίου Βιολογίας και πτυχίου Φαρμακευτικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Επίσης, είναι κάτοχος ΜΒΑ από την ΑΣΟΕΕ. Εργάζεται χρόνια στην φαρμακοβιομηχανία, ενώ αρθρογραφεί συχνά στον ηλεκτρονικό τύπο για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας. Τέλος, είναι ο διαχειριστής του blog scienceofsingularity.com όπου στοχεύει στην διάδοση ριζοσπαστικών επιστημονικών ιδεών και ανακαλύψεων.